Oppe igjen kl 0800 onsdag morgen, tar vårt morgentoalett, spiser og betaler havneavgift før vi legger ut på en ny ”transportetappe”. Vi kommer ikke av gårde før kl 10.00, vinden har spaknet betraktelig og vi har oppe forseilet samtidig som vi kjører motoren på 2000 omdreininger. Været er supert, knall blå himmel og sol – litt kjølig i vinden på formiddagen, men mannskapet finner le i cockpit. Ut over dagen blir det god temperatur som holder seg hele dagen. Vi tråkler oss fram mellom grunner og handelsfartøy, passerer under Øresundbrua ca kl 1300 og setter kursen for Falsterbokanalen. Ankommer Falsterbobroen kl 1405 og må vente ca en time før broen heves og vi kan passere pga at broen heves kun hver hele time. Vi er blitt 5 båter med mast som venter på at broen skal åpnes og når vi kommer ut av kanalen samtidig er det ikke fritt for at det hersker en hvis konkurranse i den forestående seillasen – vi skal alle den samme leden. Jeg føler meg litt som en juksepetter siden vi fortsetter med å ha motoren i gang. Dette gir seg også utslag i at vi drar fra de andre båtene, noe som normalt ikke ville skje under like forhold. Men vi skal langt, lengre enn de andre som går inn til Ystad – vi fortsetter over Ystad bukten runder Sandhammeren fyr og går ca 15 nautiske mil nord nordøst før vi klapper til kai i Simrishavn – som planlagt. På denne siste etappen opplevde vi at store flokker med måker kom ut og kretset rundt båten en stund før de fløy tilbake der de kom i fra. Vi antok at motorlyd på den tiden av døgnet betydde fiskebåt blant måkene og at det var derfor de kom oss i møte. Dessverre hadde vi ikke noe mat å tilby. Men middagen ble i dag servert i cockpiten for skipper og mannskap :-)Først klokken 0100 på natten var vi framme i Simrishavn og det var ganske spennende å seile inn i havneområdet. Dette er et område hvor det er ekstremt langgrunt samt mengder av banker og grunner, men vi kom oss vel i havn. Vinden hadde vært frisk siden vi kom ut av Falsterbokanalen, nå frisknet den til ytterligere. Vi hadde sjekket DMI på forhand og det var meldt vind 11-15 m/s i løpet av natten. Vi kjente forpostfektningene og mens vi tok oss en velfortjent ankerdram eller tre merket vi at vinden rusket i båten og ulte i riggen. Vi har på 2 dager tilbakelagt ca 200 nautiske mil - det er ca like langt som fra Larvik til Stavanger, så vi ligger ikke bare på latsiden.....
Neste dag sover vi lenge, det er meldt kuling både i dag – torsdag – og de to påfølgende dager. Vi har bestemt at vi blir liggende noen dager, feirer midtsommeraften her, drar en tur til Bornholm – med ferje – på lørdag og fortsetter turen på søndag. Vi hadde planlagt en siste transportetappe herifra og til Kalmar men det er nå bestemt av vi også skal se oss om litt i Hanø bukten. Vi har hele tiden vært inneforstått med at turen blir til under veis og vi har oppdaget at det er mer enn Bohuslen og Stockholm som har vakker natur og spennende landskap. Vi har blitt tipset om flere steder ”vi bare må” stikke innom her på sørspissen av Sverige og vi gjør vel det da.
Fram til nå har det vel vært så som så med været. Det har vært kaldt og til tider, faktisk ganske ofte, sterk vind. Vår tradisjonelle flaks med godt sommervær tidlig i juni måned har til de grader ikke slått til i år. Ikke det at dette bekymrer oss, vi har jo fri hele sommeren og noe bra vær blir det helt sikkert. Vi flirer ganske ofte av at vi er på sommerferie, men sitter i cockpiten ikledd stilongs, to ull trøyer, seildress og tykk vindtett jakke, skipperen har til og med kjøpt ull lue som har vært flittig i bruk. Vi har selvfølgelig fått en brunbarket farge i ansiktet, mannskapet har nok blitt litt brun på kroppen også men skipperen har ennå ikke blottet sitt legeme for soling og er fortsatt vinterblek. Prognosene for neste uke skal vist være gode så vi får kanskje tatt årets første bad da.
Hei Odd Erik. Fikk tips av Bjørn Becker at dere var på langfart. Det må jeg si etter å ha lest reisebrev er jeg meget meget imponert!
SvarSlettJeg skal følge med på reisen deres.Gleder meg til det.
Ha en fortsatt fin tur.
Mvh
Hasse Seim.