mandag 29. juni 2009
Klintemåla - Loftahammar
Værmeldingen har lovet sør vest vind på mandag så vi blir liggende i Klintemåla hele søndagen. Vi bader og koser oss i båten. Ut på dagen tar vi Knerten ( gummibåten med 2.3 hesters motor) en sving innom noen viker og bukter for deretter å ta oss en lang spasertur langs landeveien i Klintemåla. På turen ser vi rådyr ved flere anledninger, Mandag morgen opprinner med fortsatt vind fra nord – og vi skal rett nord. Vi blir derfor nødt til å kjøre for motor også i dag. Vi følger hovedleie nordover - poppulært kaldt E- 4`an blant båtfolket. I dag er vinden rundt 8 m/s og sjøen smul også i åpne strekninger så vi har det bekvemt om bord. Når sjøen er rolig får man både tid til å se naturen og andre båter – noe som selvfølgelig interesserer oss, I dag er spenningsmomentet om vi har nok diesel til å nå Loftahammar som er det nærmeste sted med ”sjømack”. Når vi kommer fram får vi 48,1 liter diesel på en 50 liters tank. Loftahammar er en koselig liten fiskehavn lunt beliggende for vind fra alle kanter. Marinaen har utstyrsbutikk og vi nytter anledningen til å kjøpe nytt langt fortøyningstau – kjekt å ha når man ligger fortøyd på bøyer. Været har vært strålende også i dag. Vi bestemmer oss for å vaske / skrubbe teakdekk og tak på kahytta samt litt annet vedlikehold – det ene tar det andre og vi holder det gående til klokken 10 på kvelden. Da varter mannskapet opp med nystekte vafler – vi har det bare bra
Borgholm - Klintemåla
Igjen setter været en stopper for reisen. Kulingen vi hadde på vei opp fra Kalmar til Borgholm fortsetter å vedvare, man hva gjør vel det - vi er jo på ferie. Borgholm skule vise seg å være en ok plass å ligge noen dager. Her var både kulturelle fasiliteter som Borgholm slott og godt med spisesteder og uteliv. Vi fikk også med oss Svenske Mustang klubbens årlige samling. Skal si det var heftig å ligge på plenen forand hotellet å nyte solen samtidig som det til slutt hadde rullet inn ca 200 Mustanger i alle farger og fasonger. Etter 3 dager er skipperen blitt rastløs og tidlig lørdag morgen blir mannskapet beordret på dekk og avgangen er et faktum. Vi tror vinden har løyet men erfarer at det er jevn vind på 10-12 m/s ute i Ølandssundet. Bølgene er ikke så grove (foreløpig) så vi setter kursen rett nord. Etter 3 timer i svært humpete føre endres kursen slik at vi går "indre lei" mot Oskarshamn. Her er det god vind for seiling samtidig som sjøen er smul. Vi kruser blandt holmer og skjær i ca 1 1/s time før vi må ut i åpent vann igjen. Vi får nok en humpete time før vi igjen kan smutte inn i skjærgården igjen. Vi får nå for første gang føling med den spesielle skjærgården her på Sveriges østkyst og vi har noen fine timer i båten før vi fortøyer på SXK bøye i Klintemåla - et lite landsens sted innerst i en fjord.
tirsdag 23. juni 2009
Kalmar - Borgholm ( Øland)
Tirsdag - en ny strålende dag hvor vi tar livet rolig. Mannskapet vasker tøy og vi "letter ikke anker" før ca kl 1300. Inne i Kalmar er det rolig men når vi kommer ut i sundet er det god vind. Vi er etter hvert blit vant med god vind så vi reagerer ikke så mye på vær og vindforhold men har etter hvar lagt oss til vane å sjekke vindhastigheten på vår nyanskaffede vindmåler. I dag var den stødig på 10-12 m/s med en god kuling i kastene. Det er grundt vann i sundet så sjøen blir grov og kort - dvs at bølgene blir mellom 1-2 meter og kommer i korte intervaller. Det ble derfor en humpete tur fram til Borgholm - som var destinasjon i dag. Vi har lest en bok av Johan Theorin og holder på med bok nummer to - Nattefokk. Handlingen utspilles i begge bøkene på Øland så vi har mange plasser og mye å besiktige på øya før vi kan dra videre sier mannskapet. Ankommer Borgholm ca kl 1700. Skipperen bestemmer at ankerdram med tilbehør skal fortæres på land i dag. Vi spiser nok en gang godt, drikker enda bedre og mannskapet "stuper" til sengs før solen går ned. Ønsker dere alle som leser bloggen en god St. Hans feiring med bål, båtliv og kos - håper været viser seg fra den rette siden.
I morgen leier vi tråsykkler eller en motorsykkel får å "kruse " litt på øya - vi får se når vi drar videre.
Utklipan - Kalmar
Starter grytidlig 0630 fra Utklippan madag morgen - i tett tåke. Det var meldt vind i kuling styrke ut på mandag ettermiddag så det var best å starte tidlig. Litt ubehagelig å seile / motre i tett tåke i et farvann hvor det går båd hurtigbåter, passasjerferjer og nyttetrafikk - de kommer utrolig fort på en når sikten er ca 15 - 20 meter. Jeg vet ikke hvor mange båter vi passerte i løpet av den første timen hvor vi krysset leia inn til Karlskrona men den eneste båten jeg registrerte var en stor seiler som plutselig kom ut av tåka ca 10 m fra vår båt, for etter få sekunder å forsvinne i tåkehavet igjen. Rundt kl 0900 tok solen overhand og i løpet av mindre enn et minutt ble vårt miljø endret fra å være en tåkevegg til bli åpent landskap hvor vi registrerer at vi har følge av fler båter innen rimelig avstand og at det var flere båter på vei sørover - kanskje mot Utklipparen eller sørover i Hanøbukten. Vi har vndstille og flatt vand så turen går rolig fram til Kalmar hvor vi ankommer ca kl 1500. Vi tar en tur "rundt i byen " for blant annet å se Kalmar slott, flere monomentale byggninger og føle litt på livet. Spiser godt, drikker og ender opp i båten ut på kveldinga trøtte og vel til lags. Dagen har vært uten en sky og vi er begge blitt litt røde både i panne og på nese.
Simrishamn - Utklippan
Som sagt ble det tur til Bornholm - med hurtigbåt samt midtsommaraften feiring i Baskemølla med maistang og det hele. Tidlig søndag morgen - ca kl 0800 - sol og lite vind- drar vi med kurs mot Hanø. Ut over formiddagen får vi en sørlig bris som fyller seilene og gir god framdrift. Vi har et kort opphold på Hanø før vi seiler langs kysten mot Karlskrona. Framdriften er god og vi bestemmer oss for å gå til Utklippan direkte. Utklippan er en tidligere losstasjon og fyr ca 15 nautiske mil ut i Hanøbukten sør for Karlskrona. Ankommer ca kl 2100 - dette er et meget spesielt sted hvor man må ro/ bevege seg i båt mellom øyene hvor fyr, kafe, båthavn og vandrehjem ligger. Treffer et danskt par i en Drabant 38 - de har seilt mye på både Svensk og Norsk kyst og kommer med mange gode tips om seder det er flott å besøke. Vi har hatt en lang og fin dag i båten med rolige vindforhold og smul sjø. Vi har det godt, trives og koser oss i hverandres selskap fortsatt.
torsdag 18. juni 2009
Barsebeck - Simrishamn
Oppe igjen kl 0800 onsdag morgen, tar vårt morgentoalett, spiser og betaler havneavgift før vi legger ut på en ny ”transportetappe”. Vi kommer ikke av gårde før kl 10.00, vinden har spaknet betraktelig og vi har oppe forseilet samtidig som vi kjører motoren på 2000 omdreininger. Været er supert, knall blå himmel og sol – litt kjølig i vinden på formiddagen, men mannskapet finner le i cockpit. Ut over dagen blir det god temperatur som holder seg hele dagen. Vi tråkler oss fram mellom grunner og handelsfartøy, passerer under Øresundbrua ca kl 1300 og setter kursen for Falsterbokanalen. Ankommer Falsterbobroen kl 1405 og må vente ca en time før broen heves og vi kan passere pga at broen heves kun hver hele time. Vi er blitt 5 båter med mast som venter på at broen skal åpnes og når vi kommer ut av kanalen samtidig er det ikke fritt for at det hersker en hvis konkurranse i den forestående seillasen – vi skal alle den samme leden. Jeg føler meg litt som en juksepetter siden vi fortsetter med å ha motoren i gang. Dette gir seg også utslag i at vi drar fra de andre båtene, noe som normalt ikke ville skje under like forhold. Men vi skal langt, lengre enn de andre som går inn til Ystad – vi fortsetter over Ystad bukten runder Sandhammeren fyr og går ca 15 nautiske mil nord nordøst før vi klapper til kai i Simrishavn – som planlagt. På denne siste etappen opplevde vi at store flokker med måker kom ut og kretset rundt båten en stund før de fløy tilbake der de kom i fra. Vi antok at motorlyd på den tiden av døgnet betydde fiskebåt blant måkene og at det var derfor de kom oss i møte. Dessverre hadde vi ikke noe mat å tilby. Men middagen ble i dag servert i cockpiten for skipper og mannskap :-)Først klokken 0100 på natten var vi framme i Simrishavn og det var ganske spennende å seile inn i havneområdet. Dette er et område hvor det er ekstremt langgrunt samt mengder av banker og grunner, men vi kom oss vel i havn. Vinden hadde vært frisk siden vi kom ut av Falsterbokanalen, nå frisknet den til ytterligere. Vi hadde sjekket DMI på forhand og det var meldt vind 11-15 m/s i løpet av natten. Vi kjente forpostfektningene og mens vi tok oss en velfortjent ankerdram eller tre merket vi at vinden rusket i båten og ulte i riggen. Vi har på 2 dager tilbakelagt ca 200 nautiske mil - det er ca like langt som fra Larvik til Stavanger, så vi ligger ikke bare på latsiden.....
Neste dag sover vi lenge, det er meldt kuling både i dag – torsdag – og de to påfølgende dager. Vi har bestemt at vi blir liggende noen dager, feirer midtsommeraften her, drar en tur til Bornholm – med ferje – på lørdag og fortsetter turen på søndag. Vi hadde planlagt en siste transportetappe herifra og til Kalmar men det er nå bestemt av vi også skal se oss om litt i Hanø bukten. Vi har hele tiden vært inneforstått med at turen blir til under veis og vi har oppdaget at det er mer enn Bohuslen og Stockholm som har vakker natur og spennende landskap. Vi har blitt tipset om flere steder ”vi bare må” stikke innom her på sørspissen av Sverige og vi gjør vel det da.
Fram til nå har det vel vært så som så med været. Det har vært kaldt og til tider, faktisk ganske ofte, sterk vind. Vår tradisjonelle flaks med godt sommervær tidlig i juni måned har til de grader ikke slått til i år. Ikke det at dette bekymrer oss, vi har jo fri hele sommeren og noe bra vær blir det helt sikkert. Vi flirer ganske ofte av at vi er på sommerferie, men sitter i cockpiten ikledd stilongs, to ull trøyer, seildress og tykk vindtett jakke, skipperen har til og med kjøpt ull lue som har vært flittig i bruk. Vi har selvfølgelig fått en brunbarket farge i ansiktet, mannskapet har nok blitt litt brun på kroppen også men skipperen har ennå ikke blottet sitt legeme for soling og er fortsatt vinterblek. Prognosene for neste uke skal vist være gode så vi får kanskje tatt årets første bad da.
Tresløvlege - Barsebeck (Landskrona)
Thomas fikk orden på måleinstrumentene og vi var klare til en av de store ”transportetappene”. Tirsdag morgen kl 0600 var vi på vei. Vinden var svak og havet langt mer medgjørlig enn dagene i forkant. Vi seiler, men har motoren i gang, på dette viset får vi ca 2 knops høyere hastighet og det gir utslag på en reisedag som etter hvert skulle bli på 15 timer. Både skipper og mannskap finner roen, og ruta legges i rettest mulig strekke ned mot Kullen og Hallan Væderøy. Vinden er noe skiftende, men til tider stabil på mellom 6-8 m/s – dette gir en marsfart på nærmere 7 knop, noe skipperen er storfornøyd med. Nord for Hallan Væderøy ser vi en delfin, håper på at det skal være flere som kan leke seg rundt og med båten, men det ble dessverre bare med et kort glimt av den ene delfinen. Etter å ha passert Hallan Væderøy blir kursen liggende tettere opp mot land og vi får straks mer både å se på og aktivisere oss med. Det er ekstremt mye trafikk i området utenfor Helsingborg, og vi måtte være påpasselig får både passasjertrafikk, i alle størrelser og varianter, samt mye annen frakt tonnasje. Vi kom oss helskinnet lengre sørover. Utenfor Raa sitter vi å vinker til DFDS hvor Eva er passasjer, ikke mer enn noen få hundre meter fra ferja. Vi forsøkte ringe, men fikk ikke kontakt, så dermed ble det kontakt pr sms i stedet. Turen videre blir en flott seilas i flere timer til vinden blir for sterk og vi velger å reve ned og motre inn til nærmeste havn - det var for øvrig på tide da klokken er blitt 21. Imens hadde mannskapet gjort klar for laging av potetstappe ved å skrelle og koke poteter underveis. Det blir pølser og hjemmelaget potetstappe til middag/kveldsmat i dag. Vi har tilbakelagt nærmere 100 nautiske mil. Det har blåst opp til en liten kuling, og vi ligger litt utsatt til men alt går vel gjennom natten
mandag 15. juni 2009
Varberg - Tresløvlege
lørdag 13. juni 2009
Landligge Varberg
Monteringen av måler/meter til motor som ikke ble ferdigstillet i Grebbestad skulle organiseres et sted som passet oss på veien. Grebbestad varvet v/ Tommy hadde avtalt med en kollega at han skulle møte oss etter avtale å fikse det som ennå ikke var ferdigstillet. De var nå relativt trygge på at Vetus hadde sendt riktige deler. Vi avtaler med Thomas, som vår nye montør heter, at han kom til Varberg på lørdag formiddag, ettermonterer før vi drar videre sørover. Thomas kom men også denne gangen er det deler som ikke passer og vi er fortsatt igjen med uforettet sak. Vel, det spiller ikke store rollen for oss uansett, men jeg forstår at Grebbestad varvet er fortvilt. De har etter min mening utvist den beste service og vel så det, men kan ikke ta ansvar for support fra Vetus Sverige. Fredag var det et forykende regnevær med vind opp i stiv kuling så vi hadde blitt i Varberg uansett. Av en eller annen grunn fikk vi ikke koblet oss opp på nette hele dagen så vi fikk ikke løpende opdatering på været, men det var da heller ingen krise fordi været var som sagt forykende i Varberg uansett hva Yr eller DMI måtte si. Vi benyttet anledningen til å gå på kino å se "Engler og demoner". Lørdag klarnet det opp, flaks for Thomas som måtte stå ute i cockpitt å montere, men vinden er fortsatt sterk. Vi har besluttet å gå ut fra Varberg tidlig Søndag morgen. Vinden er meldt nordvest liten kuling, riktig rettning men kanskje litt i meste laget - vi får se.
Marstrand - Varberg
Planen var å lette anker og sette seil med kurs sørover så fort vi var ferdig med å få de store båtene vel på plass i Marstrand. Vi tok det derimot litt mer med ro enn som så. Marstrand var jo åpen så det ble et cafe besøk før vi dro tilbake til båten. Der oppdager vi at vi har fått nye naboer. Skipper var båtbygger på HR verftet på Orust (Elløs) og tidligere medeier i verftet som produserte Maksi. Han hadde en eldre Benetau som han hadde bygget helt om. Vi ble invitert ombord og vi tok oss tid til en storomvisning mm. Vi var derfor ikke på vei før nærmere kl 10.00. Vinden var svak ut fra Marstrand men når vi kom ut i mer åpent farvann fikk vi en fin bris som holdt oss i ca 5 knops fart fram til sørenden av Gøteborgsskjærgården. Vinden spaknet helt og vi måtte starte motoren. Etter noen timer frisknet den til fra nord og før vi var nede ved innseilingen til Varberg blåste det 10-12 m/s med opp til 15-16 m/s i kastene. Vi revet storseilet og hadde stormfokk kombinert med motor. Framme i Varberg ca kl 21.00 våte som druknede katter men vel fornøyd med dagens seilas.
Volvo ocean race 2008 2009 - Marstrand
Ca kl 0400 natt til torsdag 11.juni spretter mannskapet opp av sengehalmen, løper opp og ned til dekk og roper at nå er det dags. Hun haler en søvndrukken skipper på beina og varme klær kommer på kroppen før en er våknet helt. Vi småløper opp på fjellknausen under festningen og har panoramautsikt når båtene kommer inn. Vi kan se 5 båter i horrisonten men etter kort tid ser vi at Ericsson 4 ligger i ledelsen med små marginer til Green dragon og Puma. Mannskapet har påpasselig tatt med brunost, knekkebrød og noe å drikke så vi inntar turens desidert tidligste frokost mens vi følger Volvo ocean race live - kuuuult. Når de første båtene er kommet inn søndre innløp til Marstrand løper vi ned til havna for å se de legger til og følge seierssermoni med "shampiss-sprut å greier". Vi blir i havneområdet til siste båt er fortøyd og de fleste har satt kursen til sengs igjen. Vi lar bildegalleriet tale sitt eget språk - disse båtene er spesielle.
Marstrand - mens vi venter på Volvo ocean race båtene
Ankommer Marstarnd i god tid før "de store båtene" var ventet. De første prognosene var at Volvo ocean race båtene ville ankomme Marstrand på dagtid onsdag. Nå viste det seg at værgudene ville det anderledes og ETA ble stadig flyttet fram i tid. Skipper og mannskap bruker dagene til slafing, kos og oppgradering av vår historiske kunnskapsbase. Var blandt annet med på en guidet tur på Carlsten borg som var meget lærerik. Og så kom den store dagen-eller snarere den store natten.
tirsdag 9. juni 2009
Molløsund - Marstrand
Yr.no hadde lovet sol og god vind i riktig retning litt ut på dagen ( mandag) slik at skipper og mannskap tok seg god tid både med morgenstell og klargjøring av båt. Desverre ble det, nok en gang, ikke slik Yr.no hadde forutsagt, men vi seilte avgårde ca kl 1500 i noe utrygt vær og med skiftende vind. Vi valgte å gå leia nærmest land og det kan vi absolutt anbefale til alle. Mange fine og idylliske små steder langs denne ruten. Når man seiler i lett vind, nesten alene på sjøen i et fantastisk landskap som dette, uten andre lyder enn vind i seil, sjø mot båtskrog og fuglekvitter får man virkelig ro og fred i både kropp og sjel. Vi kom nesten helt ned til Marstrand før vinden løyet en stund for deretter å ta seg opp igjen til ca 10 m/s de siste sjømilene. Vi var spent på om det var ledige plasser inne i Marstrand. Nødløsningen var å benytte SXK bøyer nord øst for Marstrand og bruke "Knerten" inn til Marstrand når de store båtene kommer. Men vi fikk plass selv om de fleste av gjesteplassene var reservert. Resten av mandagen gikk med til å teste skype med Bjørn, teste webkamerat ol - takk for en lang og hyggelig prat Bjørn.
søndag 7. juni 2009
Lysekil - Molløsund
Mannskapet er blitt kraftig forkjølt og etter rådslagning med skipslegen beordret skipperen landligge på lørdag. Det var forøvrig mye regn og lite vind så vi tilbrakte primært dagen under dekk med lydbok og kos. Søndag kl 10.30 kastes det loss og vi setter seil sørover. Vinden er svak men med full seilføring holder vi 4-5 knops fart. Solen skinner men det er mye mørke skyer på himmelen som ser ut til å bevege seg helt uavhengig av vindretningen ved havoverflaten. Kort sakt - vi får vår første skyllebøtte med regn og torden. Forsøker å unngå det verste regneværet ved å gå inn til Helleviksstrand, men skipperen er våt som ei drukna katte. Etter regn kommer sol, vi tørker fort opp igjen og tar denne lille pitoreske plassen nærmere i øynesyn. Her ligger husene så tett at det ikke en gang er veier fram til det enkelte hus, bare små stier hvor en knapt får fram en barnevogn. Ikke rart at alle viste alt om alle i disse lokalmiljøene tidligere når man bodde slik 365 dager i året. Fortsetter videre mot Marstrand, men vinden forsvinner og nye mørke skyer kommer vår vei. Vi velger å gå inn til Molløsund - en destinasjon som tidligere hadde vært foreslått av mannskapet som et passende sted å ligge for natten. Vi har ikke mer enn fått båten fortøyd og klargjort så åpner himmelen seg, mens vi sitter tørt og godt under dekk med sjokolade og varm te.
fredag 5. juni 2009
Grebbestad - Lysekil
Ny kartbrikke er ombord og innstalert, Dag Kåre på Seatronic i Moss er løsningsorientert og ordner det meste. Nå er plotter i drift og PC planeren er benyttet til å legge opp seilasen til Lysekil. Vetus Sverige klarte ikke denne gangen heller å sende riktige deler til vårt nye "målepanel", til både vår og Tommys store fortvilelse. Torsdag bestemte vi oss for å dra med uforettet sak, ble rastløse begge to av for lang landligge - vi er jo på tur. Men dagene i Grebbestad ble benyttet godt, blandt annet til å studere bruksanvisninger slik at mannskapet etter kort tid både mestret kunsten med å planlegge seilruter på PC og konvertere dem inn på kartplotteren. Vi har også fått tid til å lære kartplotteren bedre å kjenne, noe som har vist seg praktisk under den videre seilasen. Mannskapet har også fått tilfredstilt sitt genetisek behov for shopping. Skipperen fikk sogar åpnet en klesbutikk fordi mannskapet "bare hadde så lyst til å sjekke ut" flere dager før ordinær åpningstid. Vi hadde butikken for oss selv en hel ettermiddag. Mannskapet er fornøyd, vi hadde noe "gardrobemanko" som ble løst ved at skipperens allerede stramt tilmålte garderobeplass ble noe redusert.
Vi dro torsdag ettermiddag og hadde en flott lens/ slør i flere timer før vinden faktisk ble så sterk - 12-14 m/s - at skipperen valgte å legge til på en av SXK bøyer på Danemark rett nord for Sotekanal. Vi rigget oss til der for natten og sov godt forvisset om at vi var trykt fortøyd. Fredag fortsatte seilasen ned til Lysekil, via Smøgen. Hadde tenkt å besøke Bobbo Syversen - seilmaker og eier av seilloftet DD i Smøgen. Men da vi hadde lagt til kai ved Bobbos seilmakeri oppdager vi at seilloftet er forlatt og tømt. Enten har Bobbo sluttet eller han har flyttet til nye lokaler. Seilasen videre er preget av noe skiftende vindstyrke og retning, men vi ankommer Lysekil kl 1940. Så langt har vi gått for seil nesten hele distansen, til og med ut og inn av havner og bøyer - det er vi litt stolte av. Etter fingransking på yr.no er det mye som tyder på at reisen videre til Marstrand kanskje vil kreve noe mere bruk av motor en hva vi ønsker. Og ennå er vi ikke blitt våte :-)
Vi har bestemt oss for å bli i Marstrand fram til båtene fra Volvo ocean race har vært innom. Vi har begge lyst til å ta disse fartøyene nærmere i øyensyn på nært hold. Etter planen kommer de 10 juni, regner med at vi ankommer Marstrand mandag 8. juni. Vi drar noen dager før racet fortsetter slik at vi får oppleve Volvo ocean race båtene under seillas også - når de tar oss igjen.
mandag 1. juni 2009
Landligge i Grebbestad.


Har avtale med Tommy på Grebbestad varvet AB om å få ettermontert oljetrykksmåler og kjøletemperaturmåler til motoren. Hyggelig å treffe Tommy igjen - en kjernekar og tusenkunstner. Har også bestilt en ny self tailing Anderson vinsj til Furlexen på forseilet. Vinsjen monterer skipperen selv og Tommy tar seg av det elektriske arbeidet. Manskapet tar det med ro i solen, shopper litt klær som kvinner gjør og ellers lager mat og tar seg bra ut. I dag ble det servert kjøttkaker i brun ( og veldig god ) saus med kokte poteter og smørdampet kål - nammy. Vi ble innvitert hjem til Tommy og Ing Mari sitt nye hus så kvelden gikk med til kos på den nye terrassen med god drikke i hyggelig selskap. Alt vel.
Strømstad - Grebbestad
Våkner utvilt ved 10 tiden søndag morgen. Vi strekker oss litt før frokost nytes i cockpitt i strålende sol og bris. Vi bestemmer oss for å ta en tur på land for å besiktige den nye bebyggelsen og spa hotellet som er kommet til på Nøtholmen. Først ca kl 14.oo drar vi fra Strømstad og motrer ut av det indre havnebaseng før vi heiser seil. Nok en dag med fin seilevind - ca 5 m/s - perfekt for full seilføring både på forseil og storseil. Ut på eftermiddagen er vinden skiftende slik at vi i perioden nesten ikke har framdrift, men slik er det når man seiler og vi har ikke lite tid. Fikk f.eks anledning til å fiske litt, uten at det ble fangst. Mannskapet ligger på fordekket og leser ikledd minimalt med tekstiler mesteparten av turen fra Strømstad fram til Havstensund. Skipperen storkoser seg med å trimme seil og gjøre andre ting som strengt tatt ikke er nødvendig men som er morsomt å prøve for å øke farten marginalt under seil. Seilte hele strekket fra Kosterrenna til Gula humpen uten å supplere med motorkraft - for første gang. Ytterst i Grebbestadfjorden var det ikke mer vind slik at vi motrer den siste 1/2 timen inn til Grebbestad varvets sine private brygger - klokken er 20.30. Vi spiser middag ute på restaurante og går til sengs tidlig - til oss å være. All denne friske luften kombinert med et fortsatt skyfritt solstrålende sommervær gjør nok sitt til at man blir litt sigen i øya ut på kveldsparten.
Nå er vi i gang !!!
Fredag og dagen før dagen. Vi hadde planer om å få det meste på plass i båten slik at vi var klar til avreise tidlig lørdag formiddag - det gikk ikke. Mannskapet var som vanelig på jobb til seine kvelden og skipperen ble ikke ferdig med å klargjøre båten før ca kl 20.00. Men aldri så galt så godt for noe fordi vi fikk besøk av venner og familie slik at fredagkveld gikk med i lystig lag og avskjedstårer.
Noe redusert lørdag morgen oppdager vi - under testing av ny kartplotter - at vi har fått med feil kartbrikke både til plotter og PC planer. Mens skipper gir mannskapet ( som hadde fått i oppgave flere dager tidliger å sjekke at alt var ok med navigasjonsutstyret) det glatte lag, er det Cecilie ( skipperens datter) som er den mest løsningsorienterte. Vi blir enige om at distansen til Grebbestad kan vi seile baklengs i blinde. Derfra drar mannskapet men lånt bil tilbake til Moss for å bytte brikke hvis vi ikke kan finne en ordning i Grebbestad. Motet stiger, hummøret kommer på plass og først kl 1600 lørdag 30 mai kommer vi oss avsted. Vinden er god - ca 5-6 m/s - har ny vindmåler må vite. Vi har fin seilas med vest nordvest vind en stund men etter et par timer er det som om vindbryteren blir slått av og vi må bare avfinne oss med å starte motoren. Været er fortsatt nydelig, havet er speilblangt, nesten ingen båter og en fin behagelig tempertur. Vi sitter tilbakelent i cockpitt, manskapet leser høyt for skipperen og vi har det kos. Finner ut at det ikke er noe vits å legge oss til selv om kvelden siger på. Det ender med at vi tøffer inn i Strømstad kl 01.30, etter en krevende natt/ mørke navigering med kart som er oppdatert 1983. Det betyr blandt annet at "porten" inn til Strømstad med rødt og grønt blinkende lys ikke var avmerket på vårt kart. Her tok skipperen en sjefsavgjørelse, så godt opmerking må ha stor betydning. Vi la oss på Nøtholmen, på yttersiden av marinan og hadde en fredfull natt uten støy og bråk fra nattelivet inne i Strømstad.
Abonner på:
Innlegg (Atom)